Οι μικροί μαθητές μας, ασχολήθηκαν με έννοιες παγκόσμιες και δύσκολες για την ηλικία τους όπως : σημαία, σύμβολο ιερό και εθνικό, πατρίδα, ελευθερία, πόλεμος και ειρήνη.
Χρησιμοποιώντας όμως τις κατάλληλες παιδαγωγικές μεθόδους, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και με την βοήθεια πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού ( φωτογραφίες , σκίτσα, ζωγραφική, μουσική της εποχής, βιβλία , διαδίκτυο κ.λ.π.) πιστεύουμε πως βάλαμε ένα λιθαράκι στον κόσμο τους.
Διπλή η γιορτή αυτή. Γιορτάζουμε στις 27 Οκτωβρίου την ελληνική σημαία και στις 28 Οκτωβρίου την επέτειο του ΟΧΙ που απάντησε ο ελληνικός λαός στο ιταλικό τελεσίγραφο. Ας θυμηθούμε μαζί τι ακριβώς γιορτάζουμε.
Γιορτή της σημαίας
Στις 27 Οκτωβρίου γιορτάζεται και τιμάται η ελληνική σημαία. Η πρώτη ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό και το γαλάζιο φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στην Σκιάθο το 1807. Από το 1832 ως το 1974 χρησιμοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιούνταν η σημερινή με τον σταυρό πάνω αριστερά και τις ρίγες. Στις 21-12-1978 με νόμο του κράτους καθιερώθηκε ως επίσημη σημαία αυτή με τις οριζόντιες και γαλάζιες γραμμές. Το γαλάζιο χρώμα από την Ελληνική θάλασσα και το λευκό από τον αφρό των κυμάτων της. Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9 όσες και οι συλλαβές από το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» ή όσα και τα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη.
Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου
Η καθιέρωση του εορτασμού την μέρα αυτή περιλαμβάνει το λεγόμενο » Έπος του 1940″ . Αυτό ακολούθησε μετά την άρνηση στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο το οποίο επιδόθηκε τη μέρα αυτή στον Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης ήταν η είσοδος της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ενδεικτικά θα σας ταξιδέψουμε στην εβδομάδα που προηγήθηκε και σε μερικές από τις δραστηριότητες που έγιναν στο νηπιαγωγείο μας.
Ξεκινήσαμε με την γνωριμία της σημαίας μας, την παρατηρήσαμε, την αγγίξαμε, την περιγράψαμε, την συγκρίναμε, την τραγουδήσαμε,
γνωρίσαμε τις σημαίες κι άλλων χωρών
και στο τέλος κατασκευάσαμε την δική μας σημαιούλα.
Γνωρίσαμε τον χάρτη της Ελλάδας ,,,και στο διαδίκτυο
την ΙΤΑΛΙΑ και ΓΕΡΜΑΝΙΑ....
Φωνάξαμε βέβαια και τα δικά μας ΟΧΙ , όπως οι ΄ Έλληνες το 1940
το γράψαμε και το διακοσμήσαμε με τον δικό μας τρόπο....
Δουλεύουμε ομαδικά προάγοντας την συνεργασία και ομαδικότητα....κάθε ομάδα ανέλαβε ένα γράμμα και την διακόσμηση της αφίσας ...
Είδαμε κουκλοθέατρο ...
ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
και φτιάξαμε το δικό μας ....
δεν ρίχνει πλέον σφαίρες , παρά μόνο
καρδούλες και λουλούδια....
Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και μάθαμε πως γίνονται παρελάσεις.. Με τα σημαιάκια μας στο χέρι
γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ
και βάλαμε τα δυνατά μας να ακουστούμε
όσο περισσότερο μπορούμε.....
κάνοντας και την καθιερωμένη παρέλαση που τελειώνει με τη συμμετοχή και των γονέων...
Γνωρίσαμε με την βοήθεια του διαδικτύου , ( πατώντας στον σύνδεσμο )
(http://peritexnisologos.blogspot.com/2015/10/o-1940-1913-1968.html) ,
ζωγράφους που απέδωσαν καταπληκτικά με τα πινέλα τους σκηνές του πολέμου
όπως ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
Είδαμε φωτογραφίες της εποχής και ήταν όλες ασπρόμαυρες γιατί μόνο έτσι ήταν εκείνη την εποχή ....
περιοδικά ιστορικού περιεχομένου
δίνοντας ευκαιρίες για παρατήρηση, σκέψη ,έκφραση λόγου ακολουθώντας ρουτίνες σκέψης ...
ακούσαμε τραγούδια της εποχής. Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, και μάθαμε πως καταθέτουμε στεφάνια στους ήρωες της Ελλάδας.
Μάθαμε ποιηματάκια
ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ
Μια νύχτα του Οκτώβρη
Της πατρίδας μου η Σημαία
Διαβάσαμε το ΑΣΠΡΟΓΑΛΑΝΟ ΠΑΝΙ της ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΣΟΥΡΕΛΗ και αφού αναδιηγήθηκαν την ιστορία την δραματοποίησαν παίζοντας ρόλους ...( Η Νεράιδα ΕΛΛΑΔΑ ρωτάει τα παιδιά της στεριάς και της θάλασσας, τι χρώμα θέλουν να έχει η Ελληνική σημαία)
Συνθέσαμε και ανασυνθέσαμε λέξεις όπως ΟΧΙ, ΑΕΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ
παίζοντας μουσικό παιχνιδόλεξο
αναγνωρίζουν τί γράφει η καρτέλα που επιλέγουν
και την γράφουν στον πίνακα
Μετρήσαμε τα γράμματα που έχουν οι λέξεις...και είδαμε τους αριθμούς...
Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, και μάθαμε πως καταθέτουμε στεφάνια στους ήρωες της Ελλάδας και γίνονται παρελάσεις
Ακούσαμε τραγούδια της εποχής.