Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Χριστούγεννα ( ΕΙΚΑΣΤΙΚΆ )



ΧΡΙΣΤΟΣ  ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ.....
Τα Χριστούγεννα  έρχονται ...  Όταν ρωτήσαμε τα νήπια, τι γνωρίζουν για τα Χριστούγεννα , τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους για το τι θα ήθελαν να κάνουμε οι περισσότερες απαντήσεις ήταν ( τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε τον Άη-ΒΑΣΊΛΗ  ),κάποια μίλησαν για το στολισμένο δέντρο, τα πολλά λαμπάκια στα σπίτια όπως είπαν, το φλουρί....το δώρο της νονάς  που το είχαν πάρει ήδη.Οι προτάσεις τους : να στολίσουμε δέντρο, να φτιάξουμε στολίδια, να διαβάσουμε ιστορίες  και να μάθουμε περισσότερα , να πούμε τραγούδια χριστουγεννιάτικα που ήδη  κάποια ήξεραν , να τα χορέψουμε, να ( ζωντανέψουμε) μια  ιστορία , να κάνουμε κατασκευές...... αφού καταγράφηκαν, αποφασίσαμε  να συλλέξουμε πληροφορίες και υλικά για την υλοποίηση των προτάσεων.

Διαβάζοντας  :  Τα πρώτα Χριστούγεννα ,  τα παιδιά επέλεξαν να ζωγραφίσουν τις φιγούρες της ιστορίας, τα αστεράκια, τα ζώα και η ΆΓΙΑ ΦΑΤΝΗ της τάξης έτοιμη




Μιλήσαμε για το έθιμο του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου που ξεκινά απο την αρχαία Αθήνα  και τα  ΖΥΜΑΡΈΝΙΑ  ΣΤΟΛΊΔΙΑ για το δέντρο στην είσοδο του σχολείου.



Κάνε μια ευχή .  Τα νήπια  καλούνται να στολίσουν το δέντρο της τάξης κατά ομάδα , επιλέγοντας τις μπάλες που προτιμούν  και κάνουν απο μια ευχή. Τις επόμενες ημέρες εμπλουτίζεται με τις κατασκευές τους.







Στολίζουμε και καράβι  !     Σχεδιάζουν , κόβουν  ,  ζωγραφίζουν μπάλες σε ελεύθερη δραστηριότητα και τις αξιοποιούμε, αφού μας έδωσε την αφορμή ο Σπύρος που ο  ναυτικός παππούς του στολίζει καράβι...



Ατομικά καραβάκια ,  για τα κάλαντα


Διαβάσαμε το  Χριστ .έλατο του ΑΝΤΕΡΣΕΝ  και ο Ελατούλης 
                  ζωντανεύει στο κουκλοθέατρο. Συζητάμε για τα δέντρα και 
τους κινδύνους ,τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε.


Ο  Ελατούλης στο κουκλοθέατρο  μας διηγείται τις περιπέτειές του 
( τα παιδιά συνθέτουν απίθανες ιστορίες...και τις παρουσιάζον 
στην ομάδα των κλασικών τμημάτων ).


ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΤΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
Άραγε  πώς νιώθει ο Ελατούλης ;
 ( ενεργοποίηση σκέψης ,καλλιέργεια σκέψης  , έκφρασης ) 
Καταγράφονται οι σκέψεις τους και στη συνέχεια σε καρτέλες,
γράφον και διακοσμούν το μήνυμα που επιλέγουν .






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου